DOĞAL YAŞAMIMIZ
- Evin havasını temizleyen bitkiler
Evinizin havasını saran kimyasalları ve kanserojen maddeleri, süs bitkilerinin temizleyici etkisiyle yok edebilirsiniz.
- Evde yapılan temizlik malzemeleri
Çamaşır sodası: Sodyum karbonat adlı bir mineraldir. Çok az miktarda yakıcı olup katı ve sıvı yağlar, kir ve pek çok petrol ürününün etkin temizleyici sidir. Aynı zamanda su yumuşatıcı ve sabun köpürtücü özellikleri de bulunur. Yakıcı özelliği nedeniyle, uygularken lastik eldiven kullanmak doğru olur. Zararlı kimyasal dumanlara neden olmaz. Klorsuz olanı tercih edin.
Boraks: Su, oksijen, sodyum ve bordan meydana gelen, antiseptik, antifungal, antibiyotik, koku giderici ve dezenfektan özellikleri olan doğal kaynaklı bir mineraldir. Küflenmeyi önler. Boraks yutulursa zehirlidir. (Eczane ve aktarlarda bulunabilir.)
Sirke: Meyve ya da tahılların fermantasyonuyla elde edilen bir sıvıdır. Asitli içeriği mikropları öldürmesini, yağı parçalamasını ve mineral kalıntıları çözmesini sağlar.
Karbonat: Sodyum bikarbonat, hafif aşındırıcı bir temizlik sağlar, beyazlatıcı ve koku giderici özellikleri vardır.
Uçucu bitkisel yağlar: Bitki kokularının özleri birçok parfümün ana maddesidir. Piyasada, özellikle doğal ürün satan dükkanlarda çeşitleri bulunabilir. Bir iki damla turunçgil, elma, çilek, nane vb. yağı ile eklenecek koku ev yapımı temizleyicilere hoş bir özellik kazandırır.
Bitkisel yağ tabanlı sıvı sabunlar (arapsabunu vs.): Bu tür sabunlar hayvan yağı içeren ya da petrol tabanlı sabunlara tercih edilmelidirler.
- Buzdolabında sebzelerin daha uzun dayanması için
Ekolojik yaşamın en önemli noktalarından birisi tasarruf. Evimizde tükettiğimiz sebzelerin çabuk bozulmalarını engellemek için sebzelerinizi yıkamadan kese kağıdına sararak dolaba kaldırın.
- İşlenmemiş gıdaları tercih edin
Gıdalar işlemden geçince besin değerlerini ve bize sunabilecekleri hayat enerjilerinin bir kısmını kaybeder. Örneğin 45 °C üzerinde işlem görmüş gıdalar proteinlerinin yaklaşık %50’sini, vitaminlerinin yaklaşık %85’ini ve enzimlerinin %100’ünü kaybeder. Bağışıklığa ve sindirime yardımcı olan mikroorganizmaların aktiflikleri kaybolur.
0 yorum:
Yorum Gönder